Hagen i vinterdrakt.

Mange skulle nok ønske seg lengre somre og kortere vintre i dette landet, men vi er i grunnen heldige som har fire årstider. De store variasjonene i temperatur og lysforhold fra årstid til årstid gjør det mer spennende synes jeg. Det å få et skifte av scenebilder fra vinter til vår og fra sommer til høst. Det blir fire naturlige milepæler i løpet av et år. Gjentagelse er jo fint, det skaper positiv forventning. Det er deilig å glede seg til våren og hyggelig å minnes gode hageopplevelser fra året før, men nå gjelder det først å glede seg over det vinteren har å by på!

Vinter

Foto: Anne Manglerud, fra boken “Moderne naturhager”

Huske

Med dyne av snø Det er et vakkert skue når snøen legger sitt hvite teppe over hagen. Da trer det fram nye, mykere former. Stauder og løk sover trygt med snødekket over seg. Den myke snødynen isolerer godt når gradestokken kryper nedover. Nåletrær, busker og trær med nakne grener skaper spennende silhuetter i vinterrommet.

Stoler

Klimaforholdene her nord gjør at mange planter og trær har en lengre hvileperiode enn i varmere land, men selv om det i vinterhalvåret verken er løv eller blomster å se, kan uterommet likevel ha mye interessant å by på.

TIPS: Kulde byr det sjelden på problemer for plantene, så lenge det er godt med snødekke. Kald, tørr nysnø er lett og luftig og gjør ingen skade, men når temperaturen stiger, blir snøen våt, og da kan den brekke grener på busker og trær. Da er det lurt å riste av snøen på sarte busker og trær før snøen blir for tung. Jeg bruker gjerne en langkost og koster vekk snø på klipte hekker og små busker.

Vinter (Foto: Anne Manglerud, fra boken “Moderne naturhager”)

TIPS: Beskytt mot barfrost! Ved kysten er det som regel høyere vintertemperatur og mindre nedbør i form av snø. Mange hageeiere setter nok pris på det, men plantene foretrekker et snødekke som beskytter. Det er særlig vintergrønne bladplanter som får stygge skader av barfrost, slik som eføy, kristtorn, mahonia, laurbærhegg og vinterglans. I perioder med barfrost og vintersol (fra februar til telen går) bør vi beskytte plantene med løv, granbar, strie og passe på å koste nysnø over dem når det er snøfall.

Lys opp i mørketida! Om vinteren får vi ekstra glede av belysning, utepeis og varmelamper. Ja, for selv om det er kaldt, kan det være herlig å slenge seg opp i en myk sofakrok på terrassen med pledd, en kopp kakao og fyr i bålfatet.

Hus i vinter(Foto: Anne Manglerud, fra boken “Moderne naturhager”)

Det er både trygt og stemningsfullt med utebelysning, men noe av det vakreste med vinteren synes jeg er det naturlige lyset. Tidlige morgener og sene ettermiddager da den lave solen gir landskapet et varmt rosarødt skjær, og natten med månelyset som gjør at alt forvandles til blått.

Vi må nyte vinterhagen litt til før vi for alvor begynner å glede oss til våren!

Stearinlys

Når gradestokken kryper under 10 minusgrader går det fort å lage islykter.

Vil du lære å lage islykter med ballonger så sjekk ut Moseplassens tips og instruksjonsvideo !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>